Izvedba: OPTOLYTH Slovenija
Spektivi za lov na testu
Izvlecni spektivi spadajo med osnovno opremo lovcev. Uporabljajo jih tako v visokogorju, kot v nižinskih lovišcih. Navedena nemška strokovna revija je v praksi pod drobnogled vzela tri izvlecne spektive Optolyth in jih primerjala s konkurencnimi blagovne znamke Swarovski...

Lovcem spektivi olajšajo marsikateri napor, saj omogocajo, da že od dalec strokovno ocenijo divjad in na ta nacin tudi bistveno manj vznemirjajo življenjski prostor divjadi.

Visok kontrast, visoka propustnost svetlobe, svetla slika in odlicna ostrina so lastnosti kakovostnega spektiva. Raznolikost lova preprosto zahteva najboljšo optiko.
Povecave med 25 in 32 kratno so se v praksi izkazale kot najprimernejše. Najpriporocljivejša je fiksna povecava, ki se je v praksi tudi najbolje izkazala. 30 kratna povecava je optimalna in primerna za vsestransko uporabo spektiva.
Originalen naslov clanka:
Ostale informacije o clanku so razvidne iz spodnje tabele.
Strokovna revija                 Založba                                            Avtor                                   Datum izida                                     Prenos
Domov
Novice
Izdelki
Podjetje
Servis
Katalog
Cenik
Tehnicni izrazi
Kontakt
Nahajate se: > Testi in primerjave
Testi in primerjave
Slike (kliknite za povecavo)
Spektiv je lahko vrhunske kakovosti, a ce obenem ni prirocen in lahek, bo pogosto ostal doma v omari. Iz razloga prakticnosti je Optolyth 25x70 BGA/WW ocenjen kot najboljša izbira.

Šest kandidatov

Na testu in v lovski praksi so preiskusili spektive: Optolyth 25x70 BGA/WW; Optolyth TB 80 z menjalnim okularjem (20- do 60krat); Optolyth 30x80 BGA/WW; Swarovski Habicht CT 85 z menjalnim okularjem (30krat); Swarovski Habicht CT 75 z menjalnim okularjem (20- do 60krat); Perma 32x80 BGA.

Optolyth je že desetletja poznan kot vodilni proizvajalec spektivov. S spektivom Optolyth 25x70 BGA/WW jim je uspel velik met. Je najkompaktnejši med spektivi na testu. V praksi navdušuje skozi prvovrstno optiko. S Ceralin-Plus v celoti poboljšano optiko zagotavlja visoko propustnost svetlobe. Slika je zelo ostra in kontrastna. Pri relativno dobri svetlobi, se stežka najde situacija, ki zahteva kaj vec. V mraku se je zaradi nižje povecave izkazal z bistveno svetlejšo sliko kot spektivi 30x80. Z visoko propustnostjo svetlobe lahko konkurira celo spektivom s 85 mm premera objektiva.

Kdor je mnenja, da potrebuje spektiv z višjo propustnost svetlobe, lahko izbira med Optolyth 30x80 BGA/WW in TB 80, kateri omogoca menjavo objektivov. Spektiv navdušuje z opticno zmogljivostjo in je v nasprotju z manjšim bratom opremljen tudi z izvlecnim sencilom. Robustna izdelava in gumirano ohišje, ki omogoca neslišno upravljanje dodatno prepricujeta. Gumirano ohišje mat barve z gumiranimi rebrami daje topel obcutek in je izmed vseh testiranih spektivov najbolj dodelano. Posebej pozitivno delujejo okularji za uporabnike z ocali, kateri tej skupini omogocajo, da izkoristijo celotno vidno polje.

Povzetek

V kolikor vzamemo vse v poštev, nudi Optolyth 25x70 BGA/WW najboljše razmerje med ceno in kakovostjo, zmogljivostjo spektiva. Spektiv je enkraten nakup za daljše obdobje. Poceni izdelki pa so praviloma tako slabe kakovosti, da se jih preprosto ne splaca vzeti na lov.
Spektivi za lov